Over stemmen, wanen en andere hallucinaties

In deze blog probeer ik op een duidelijke en gestructureerde manier de chaos en wanorde in mijn hoofd te beschrijven. Ik weet niet of dat helemaal gelukt is… Mocht u in de war raken van mijn dagelijkse verwarring dan bied ik daar bij voorbaat alvast mijn excuses voor aan.

“Wat zeggen je stemmen dan?”. Dit is een vraag die zoveel mensen mij stellen, en een vraag die ik nooit beantwoord. Ik vraag ik mij altijd af, waarom is dat zo interessant? Schizofrenie is zoveel meer dan alleen stemmen horen. Stemmen, wanen en andere hallucinaties zijn inderdaad kenmerken tijdens een psychose, maar schizofrenie heeft nog zoveel andere symptomen. Toch zijn veel mensen het meest nieuwsgierig naar het antwoord op die ene vraag.

Nu denkt u natuurlijk, ha fijn, ze gaat in deze blog eindelijk vertellen wat de stemmen zeggen. Nou, lekker niet! Ik heb nooit verteld wat mijn stemmen zeggen. Niet aan mijn ouders, niet aan de psychiaters, niet aan andere nieuwsgierigen en daar ga ik nu ook niet aan beginnen. Waarom niet? Nou, dat wil ik wel graag uitleggen…

Toen ik voor het eerst stemmen begon te horen, dacht ik echt dat het mensen of geesten waren die contact met mij zochten. Maar al heel snel (na een jaartje of zes, das best snel toch?) realiseerde ik dat dat niet zo was.
Ik geloof niet in God en ook niet in geesten, ik geloof niet in een zesde zintuig en ook niet in het hiernamaals. Dus alle mensen die mij goedbedoeld advies hebben gegeven om een diepere betekenis achter mijn stemmen te zoeken of mij gevraagd hebben contact te zoeken met hun dooie familieleden: Ik doe het niet, ik geloof er niet in!
Ik geloof wel in intuïtie en gezond verstand en beide gaven mij al snel het gevoel dat de stemmen een weerspiegeling of uitvergroting zijn van mijn eigen gedachten. Mijn stemmen hebben het vaak over enge, extreme dingen die niet kloppen. Omdat ik schizofrenie heb zijn mijn gedachten en gevoelens ook vaak extreem en niet altijd reëel. En dat is waarom ik niet wil vertellen wat de stemmen zeggen, dat zou voor mij hetzelfde zijn als te vertellen wat ik denk en voel en dat is privé!

Waarom hoor ik stemmen, heb ik wanen en andere hallucinaties? Dat komt omdat er iets mis gaat in de communicatie binnen mijn hersens. De prikkels die ik binnenkrijg kan ik niet filteren, dus ik moet niet alleen nuttige informatie verwerken, maar alle informatie. Daarbij gaat het verwerken ook niet helemaal goed. Het stofje dat ervoor moet zorgen dat alle informatie op de juiste plaats in mijn hersens opgeslagen wordt, voegt allerlei extra informatie toe aan de oorspronkelijke waarneming. Het resultaat: de informatie die ik opgeslagen heb wijkt af van wat er in het echt gebeurd is en de emoties die ik erbij voel, hebben vaak te maken met angst en achterdocht.

Gelukkig heb ik goede cognitieve vaardigheden, een goed geheugen en ben ik intelligent. Ik heb mijzelf aangeleerd om met mijn gezonde verstand de wanen, stemmen en andere hallucinaties recht te trekken. Door goed op te letten en terug te redeneren naar wat oorspronkelijke waarnemingen waren probeer ik alles opnieuw en op de juiste manier te verwerken. Ook toets ik mijn ervaringen en emoties bij mijn ouders of andere mensen die mij goed kennen. Zo blijf ik op het juiste spoor en voorkom ik om weg te glijden in een psychose.
Dit heb ik met vallen en opstaan geleerd. Vroeger kon ik dit niet en in de eerste tien jaar van mijn ziekte liepen realiteit en waanzin behoorlijk door elkaar heen. Daardoor was ik vaak in de war en angstig en de mensen om mij heen konden duidelijk merken dat ik psychotisch was. Nu is dat gelukkig niet meer, nog maar weinig mensen kunnen aan mij merken dat ik schizofrenie heb.

Dit alles kost wel veel energie, mijn hersens draaien overuren. Daarom doe ik regelmatig een middagdutje, ga op tijd naar bed, eet gezond en sport veel om lichamelijk fit te blijven. Ook vermijd ik drukke gelegenheden als dat kan. Helaas kan ik ook een griepje krijgen of komen er soms tegenslagen op mijn pad. Op die momenten is het extra moeilijk om de schizofrenie de baas te blijven.

De stemmen, wanen en andere hallucinaties liggen altijd op de loer. Ik heb slaapmedicijnen die deze symptomen wat afzwakken zodat ik aan mijn nachtrust toe kom. Helaas zijn er geen medicijnen die echt goed helpen en ook over de oorzaak van schizofrenie en andere psychiatrische aandoeningen is nog maar weinig bekend.
Ik weet niet hoelang ik het volhoud om al die foute informatie steeds maar weer te ordenen, mijn angsten weg te zuchten en de stemmen te negeren. Maar één ding weet ik zeker, zolang het lukt om alles te laten gaan zoals het nu gaat kan ik nog aardig wat bergen beklimmen!