Brief aan verwarde psychiater

Mensen hebben vaak een (verkeerd) beeld bij de ziekte schizofrenie.
Na mijn optreden in Eén Vandaag kreeg ik een mailtje van een psychiater die schreef dat ik geen schizofrenie heb omdat ik te helder uit mijn ogen kijk, cognitief te goed functioneer en ik er goed verzorgd uit zie. Om aan de diagnose van schizofrenie te kunnen voldoen, moest ik onrein en verward zijn, haperen en stuntelen en een doffe blik in mijn ogen hebben, aldus de psychiater.

Ik was boos, verdrietig en misselijk van de mail. Ik schreef later deze brief:

Beste Mevrouw de psychiater,

Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden voor het feit dat ik niet voldoe aan het beeld dat u heeft van mensen met schizofrenie.

Het spijt mij enorm dat u helemaal in de war geraakt bent, omdat u iemand met schizofrenie heeft gezien die niet onrein is. Ik zal uitleggen hoe dat komt: de avond voordat Eén Vandaag kwam filmen heb ik gedoucht (douchen doe ik bijna elke dag, zeer schizofrenie onwaardig, ik weet het) en vlak voor de opnames heb ik een schone trui aangetrokken. Ik begrijp dat ik daarmee de realiteit verhul, want meestal loop ik rond in een oud vest en een broek vol modder en hondenharen.

Wat betreft mijn cognitief functioneren; het spijt mij dat u het idee heeft gekregen dat ik slim ben. Mensen met schizofrenie horen niet slim te zijn, daar heeft u helemaal gelijk in. Ik vind het zelf ook heel raar dat in het verleden uit alle psychiatrische onderzoeken kwam dat ik een bovengemiddelde intelligentie heb en dat zij ondanks dat tóch de diagnose schizofrenie stelde. Die psychiaters waren vast dom.
Misschien troost het u een beetje dat ik wel wat minder slim ben dan vroeger. Vroeger kon ik wiskunde studeren, nu kan ik geen Sudoku meer oplossen. Mijn cognitief functioneren is dus wel ietsjes achteruit gegaan.
Fijn hè? Dat past gelukkig wel bij uw beeld van mensen met schizofrenie.

U zei ook dat ik veel te goed praat. Klopt helemaal! Petje af! Goed geobserveerd hoor! Kun je toch heel goed merken dat u jaren gestudeerd heeft.
Ik heb in het verleden ook menig psychiater laten schrikken met een bijdehante en goed geplaatste opmerking en heb daar ontzettend veel spijt van. Want stel je voor, een psychiatrisch patiënt die bijdehand doet? Dat kan echt niet! Als we dit geen halt toeroepen krijgen we in de toekomst ook patiënten die zich met de behandeling gaan bemoeien of erger nog, kritiek gaan geven. Onacceptabel.

Na de uitzending praatte ik trouwens niet zo goed meer. Ik was erg moe en dan ga ik wel hakkelen en stuntelen, zoals u het graag heeft. Ik keek ook niet zo helder meer uit mijn ogen en het heeft dagen geduurd voordat ik weer wat energie had. Dat heb ik niet laten filmen waardoor er dus blijkbaar een heel verkeerd beeld is ontstaan. Dom, dom, dom.

Het is voor mensen zoals u heel vervelend dat mensen met schizofrenie steeds meer kunnen. Het is inmiddels 2018 en ook in de psychiatrie staat de ontwikkeling niet stil. Misschien kunnen mensen met schizofrenie in de toekomst zelfs wel een normaal leven leiden en hebben ze tegen die tijd helemaal geen psychiaters meer nodig. Dan zit u zonder werk.
Geen zorgen Mevrouw de psychiater, niet huilen, zo snel gaan de ontwikkelingen in de psychiatrie nou ook weer niet. U kunt vast nog wel een paar jaartjes vooruit. Ik wil u alleen wel waarschuwen, er zijn steeds meer mensen met schizofrenie die niet voldoen aan het stigma dat u heeft van deze ziekte. Misschien is het verstandig om toch, heel langzaam aan, uw beeld van mensen met schizofrenie een klein beetje bij te stellen?

Ik wil u als laatste nog hartelijk bedanken voor uw e-mail en uw bereidheid om uw kennis met mij te delen. In eerste instantie was ik er erg verdrietig en boos om, maar nu ben ik vooral blij, want het geeft mij, maanden later, toch weer de inspiratie om er een blog over te schrijven, dus nogmaals dank.

Met vriendelijke groeten,

Saskia Bos