Beste psychiater

Beste psychiater, ik heb een vraag. In de politiek zijn ze nu bezig met een pil. Een pil waarmee oude mensen een einde aan hun leven kunnen maken als het te pijnlijk, te eenzaam of te verdrietig wordt. Ik vroeg mij af, kan ik ook zo’n pil krijgen?

Ik weet dat deze pil alleen bedoeld is voor oude mensen en dat ze een minimumleeftijd gaan bedenken, ik zal met mijn 28 jaar dus niet in aanmerking komen. Maar soms voel ik me al zoveel ouder dan dat ik ben, en daarbij leef ik al het leven van iemand die met pensioen is. Sterker nog, ik ken een hoop ouderen die er een dynamischer en socialer leven op na houden dan ik.

Ik zou hem niet meteen nemen hoor, die pil. Maar ik zou het fijn vinden om hem achter de hand te hebben voor als de dag komt dat ik het niet meer volhoud om tegen mijn ziekte te vechten. Soms voelt het alsof die dag heel dichtbij is en soms lijkt die nog zo ver weg.
Maar dat zo’n dag er komt, weet ik zeker. Een keer is mijn vaatje leeg, de koek op en mijn vlammetje gedoofd.

Nu nog niet hoor. Ik kan de meeste dagen wel wat bedenken om voor te leven. Als eerste voor mijn hond Meike, die mij met haar rare streken elke dag aan het lachen maakt. En ik hou van rennen, als ik dat doe dan voel ik me sterk. En ik heb er sinds kort een nieuwe hobby bij: zingen. Niet alleen, dan is er niks aan, maar ik zit bij een koor en met z’n allen zingen is geweldig.
En natuurlijk de bergen, want hoewel ik voorlopig geen plannen heb, blijven die geduldig wachten totdat ik weer langskom met mijn tentje.

Maar ondanks al mijn passies, die maken dat het leven leuk blijft, is het een zware dobber. Ik ben de laatste tijd zo moe, ik slaap slecht en heb veel hoofd- en buikpijn. Allemaal veroorzaakt door Meneer schizofrenie. Ik zou zo graag wat rustiger aan willen doen, minder hard hoeven strijden. Maar als ik dat doe, neemt de ziekte het over en ben ik de controle kwijt. Ik moet dus alert blijven, en sterk.

Gelukkig ben ik dat wel, sterk. Ik wil niet opscheppen hoor, maar het is fijn om van jezelf te denken dat je sterk bent. En dat je je af en toe sterk voelt. Dat je weet dat je best wat tegenslagen kan incasseren en dat je weet dat als vandaag een rotdag is, het morgen zomaar weer leuk kan zijn.

Maar beste psychiater, toch zou ik heel graag zo’n pil willen, gewoon voor de zekerheid. Kunt u een receptje voor mij schrijven? Dan hoef ik niet meer bang te zijn voor de dag waarop mijn hoofd zeker weet ‘het is genoeg’, maar mijn hart nog krachtig doorklopt.

Met vriendelijke groeten,

Saskia Bos