Brief aan verwarde psychiater

Mensen hebben vaak een (verkeerd) beeld bij de ziekte schizofrenie.
Na mijn optreden in Eén Vandaag kreeg ik een mailtje van een psychiater die schreef dat ik geen schizofrenie heb omdat ik te helder uit mijn ogen kijk, cognitief te goed functioneer en ik er goed verzorgd uit zie. Om aan de diagnose van schizofrenie te kunnen voldoen, moest ik onrein en verward zijn, haperen en stuntelen en een doffe blik in mijn ogen hebben, aldus de psychiater.

Ik was boos, verdrietig en misselijk van de mail. Ik schreef later deze brief:

Beste Mevrouw de psychiater,

Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden voor het feit dat ik niet voldoe aan het beeld dat u heeft van mensen met schizofrenie.

Het spijt mij enorm dat u helemaal in de war geraakt bent, omdat u iemand met schizofrenie heeft gezien die niet onrein is. Ik zal uitleggen hoe dat komt: de avond voordat Eén Vandaag kwam filmen heb ik gedoucht (douchen doe ik bijna elke dag, zeer schizofrenie onwaardig, ik weet het) en vlak voor de opnames heb ik een schone trui aangetrokken. Ik begrijp dat ik daarmee de realiteit verhul, want meestal loop ik rond in een oud vest en met een broek vol modder en hondenharen.

Wat betreft mijn cognitief functioneren; het spijt mij dat u het idee heeft gekregen dat ik slim ben. Mensen met schizofrenie horen niet slim te zijn, daar heeft u helemaal gelijk in. Ik vind het zelf ook heel raar dat in het verleden uit alle psychiatrische onderzoeken kwam dat ik een bovengemiddelde intelligentie heb en dat zij ondanks dat tóch de diagnose schizofrenie stelde. Die psychiaters waren vast dom.
Misschien troost het u een beetje dat ik wel wat minder slim ben dan vroeger. Vroeger kon ik wiskunde studeren, nu kan ik geen Sudoku meer oplossen. Mijn cognitief functioneren is dus wel ietsjes achteruit gegaan.
Fijn hè? Dat past gelukkig wel bij uw beeld van mensen met schizofrenie.

U zei ook dat ik veel te goed praat. Klopt helemaal! Petje af! Goed geobserveerd hoor! Kun je toch heel goed merken dat u jaren gestudeerd heeft.
Ik heb in het verleden ook menig psychiater laten schrikken met een bijdehante en goed geplaatste opmerking en heb daar ontzettend veel spijt van. Want stel je voor, een psychiatrisch patiënt die bijdehand doet? Dat kan echt niet! Als we dit geen halt toeroepen krijgen we in de toekomst ook patiënten die zich met de behandeling gaan bemoeien of erger nog, kritiek gaan geven. Onacceptabel.

Na de uitzending praatte ik trouwens niet zo goed meer. Ik was erg moe en dan ga ik wel hakkelen en stuntelen, zoals u het graag heeft. Ik keek ook niet zo helder meer uit mijn ogen en het heeft dagen geduurd voordat ik weer wat energie had. Dat heb ik niet laten filmen waardoor er dus blijkbaar een heel verkeerd beeld is ontstaan. Dom, dom, dom.

Het is voor mensen zoals u heel vervelend dat mensen met schizofrenie steeds meer kunnen. Het is inmiddels 2018 en ook in de psychiatrie staat de ontwikkeling niet stil. Misschien kunnen mensen met schizofrenie in de toekomst zelfs wel een normaal leven leiden en hebben ze tegen die tijd helemaal geen psychiaters meer nodig. Dan zit u zonder werk.
Geen zorgen Mevrouw de psychiater, niet huilen, zo snel gaan de ontwikkelingen in de psychiatrie nou ook weer niet. U kunt vast nog wel een paar jaartjes vooruit. Ik wil u alleen wel waarschuwen, er zijn steeds meer mensen met schizofrenie die niet voldoen aan het stigma dat u heeft van deze ziekte. Misschien is het verstandig om toch, heel langzaam aan, uw beeld van mensen met schizofrenie een klein beetje bij te stellen?

Ik wil u als laatste nog hartelijk bedanken voor uw e-mail en uw bereidheid om uw kennis met mij te delen. In eerste instantie was ik er erg verdrietig en boos om, maar nu ben ik vooral blij, want het geeft mij, maanden later, toch weer de inspiratie om er een blog over te schrijven, dus nogmaals dank.

Met vriendelijke groeten,

 

Saskia Bos

29 reacties

 • Maaike van der kraan

  ha,ha,ha Saskia. Je bent fantastisch!!! En tevens te beschaafd om namen te noemen. Dat is dat weer jammer,maar wel netjes 🙂

 • Dag Saskia, je cynisme is op zijn plaats. Ik denk dat lotgenoten zouden willen weten wie deze psychiater is omdat de vooringenomenheid van deze dokter patiënten ernstig kan benadelen. Juist openheid en het inzicht dat schizofrenie zich op talloze wijzen kan voordoen is op minst vereist.
  Tot slot, laat je niet van de wijs brengen, je schrijven en ook het tv programma betekenen heel veel. Jij geeft als een van de weinigen belangrijke inzage van binnenuit in die gruwelijke ziekte.
  Doorgaan!!!

  hartelijke groeten,
  Robert

 • Oh Saskia, helemaal geweldig die reactie van jou. Ik ben super trots op je. Heerlijk om zo’n zelfingenomen iemand “in haar hemd te zetten”. Geweldig detail vind ik ook dat je Mevrouw met een hoofdletter schrijft.

 • Prima reactie. Het wordt tijd dat we schizofrenie niet direct koppelen aan dat negatieve beeld dat dus zelfs een psychiater voor ogen heeft. Treurig. Mensen met schizofrenie hebben vaak veel positieve kwaliteiten.

 • Nu halverwege je boek, nou ja, eigenlijk op 45%, nee, 40%, nee, 42%, enfin, ruim voorbij Het Voorwoord, herken ik je fantastische veerkracht, humor en respect voor je medemens in deze blog. Ik overdrijf niet als ik zeg dat, als dit je ambities zijn, je menig theaterpubliek zou kunnen boeien met je bijzondere kijk op deze werkelijkheid. Om tegelijk een spiegel voor te houden aan de zogenaamde ‘normale’ mensen.

 • Dat heb je netjes en goed verwoord! Het is van de zotte dat er maar weer één beeld mogelijk is. Klopt sowieso niet: bij alle ziektes heb je verschillende vormen en uitingen toch, zelfs bij de griep.
  Basta!

 • Blijf lekker je unieke zelf. Normale mensen zijn er al teveel En wat is een normaal mens, deze psych is in idg niet helemaal normaal. “ooit een normaal mens ontmoet…en beviel het?”
  En rake kritiek daar moet je over nadenken de rest is een mening die je niet deelt 😉 Groetjes uit drenthe

 • Ha Saskia,
  Blij dat ik 1 vandaag zag en nu je blog gevonden!
  We hebben niet dezelfde diagnose, maar ik herken zo goed dat gevoel van niets bij te dragen hebben. Ik herken het, heb het zelf ook vaak, maar ben het er toch niet mee eens. Jouw bijdrage aan mijn dag vandaag is voor mij waardevol. Ik ga hier vaker komen lezen.
  Lfs uit Amsterdam

 • Dag Saskia,
  Bij toeval stuitte ik op you tube op jouw interview en heb met inhouden adem zitten kijken en luisteren.
  Jij bent de ziekte niet geworden en dat is zo prachtig voelbaar.
  Jij leeft vanuit jouw hele zelf en laat je door niemand dat afnemen . Dus geeft geen informatie aan mensen die daarmee aan de haal kunnen gaan. Heel erg mooi zoals je vertelt en zoals je uitstraling is.
  Je bent wat mij betreft een oude ziel die hier een boel helderheid komt brengen ! Dat hebben we hard nodig ! Dank je voor wie je bent! Lieve groetjes

 • Beste Saskia,

  Gelukkig ben ik geen psychiater, want ik denk dat ik eenzelfde fout gemaakt had. Je komt mij ook veel helderder over dan zelfs de (boven)gemiddelde “normale” persoon die je in het dagelijks leven tegen het lijf zou kunnen lopen.
  Ik wil daar niet jouw daadwerkelijke problemen mee bagatelliseren, maar ik hoop dat de indruk die jouw verschijning op andere mensen (“kenners/professionals” zelfs, blijkbaar?) wekt (al zij het, zoals je zelf beschrijft; kort en onder ideale omstandigheden), jou toch de hoop geeft dat je geen verloren geval bent. Want er zijn ook mensen die zich, ook niet voor maar heel even, zo kunnen verwoorden zoals jij dat doet. En dan heb ik het over mensen met of “zonder” psychiatrische aandoeningen. Misschien krijg je niet alles voor elkaar wat je ooit zou willen in het leven, maar ik ben overtuigd dat als jij volhoud en doorzet, je verder zult komen dan je nu misschien kan kijken/voorstellen.

  Veel succes en sterkte toegewenst!

  -Bas.

  P.S.
  Mocht je toch ooit de (wanhoop nabij zijn) behoefte hebben om met een wildvreemde te praten (of, nog onwaarschijnlijker; in regio Den Haag een keer een dag/weekendje met de hond komen wandelen/stoom afblazen), dan heb je nu volgens mij mijn e-mail, en bij deze mijn uitnodiging.

 • Hilde van Engelen

  Lieve Saskia,

  Ik kan het niet laten een reactie aan je achter te laten. De uitzending van 1Vandaag kwam via YouTube in mijn scherm. Dapper en moedig…chapeau! En deze blog?!.. doet er nog eens eens een schepje bovenop. Jeetje,..!! Indrukwekkend om te lezen hoe jij je staande houdt met alle spoken in je hoofd. Menig medemens kan wat van je leren, inclusief alle psychiaters op een hoop…laat ik het nog breder trekken…de gehele psychiatrische hulpverlening.
  Dank je Saskia voor je openhartigheid! Liefs Hilde

 • Veel, van het interview, maar ook dit mechanisme van ‘op basis van de buitenkant een idee van hoe iemand aan de binnenkant functioneert (denken te kunnen) hebben’ van de ‘hulpverlening’, is – vanuit een andere diagnose ‘hier’, en n.a.v. ervaringen van / gesprekken met anderen – nogal herkenbaar.

  Jij hebt ergens, tenminste zo kreeg ik de indruk, ook (voor jezelf) gezien hoe ‘niet op basis van vertrouwen in de belevingswereld van ‘de patiënt’ stappen’, maar er sjablonen, meten en weten op loslaten, en de illusie van ‘een standaard mens’ propageren, omdat dat maatschappelijk / economisch wenselijk is, nooit gaat werken.

  Waarbij daar ook een sociaal / maatschappelijk deel aan kleeft, want hoewel ik dat zelf eerder pijnlijk vond te constateren, is er (vaak onbewust) nogal eens sprake van onbegrip, onwetendheid, en weerstand, als het aankomt op ‘afwijken van deze arbitraire standaard’.

  De reactie die je kreeg van deze ‘deskundige’ was weer eens een schoolvoorbeeld hiervan, wat mij betreft.

  Bovenstaande uiteraard alleen op basis van de belevingswereld ‘hier’, en ‘mijn’ directe ervaring.

  Dankjewel voor je openhartigheid, en het geven van een stem aan ‘hen die anders vaak niet gehoord worden’.

 • Hoi Saskia,

  Na het zien van jouw docu net, wil ik je vragen of je de kracht van het Nu (eckhart Tolle) toevallig kent/hebt gelezen. Het raakte me dat je aan gaf dat diezelfde hersens de gedachten creeerden wat je schaamte opbrengt.
  Ik denk dat de theorie hierover in dit boek je mogelijk zou kunnen helpen het anders te bezien.

  Verder heel herkenbaar je prikkelovergevoeligheid/niet kunnen filteren van. Ik bestel de boodschappen online voor de hele week.

  Ook de kloof tussen jou en leeftijdsgenoten gezien je levenssituatie herken ik. Maar mede door het boek van Tolle zie ik het leven heel anders nu en bevat nu hoe oppervlakkig de meesten mensen leven en hoe het collectief denken verstoort is. Niet dat ik mezelf boven de maatschappij stel, zeker niet… maar oordelen en onbegrip (onvrede), de visie over hoe een jonge meid zou moeten leven… het is bekrompen en schadelijk heb ik ervaren. Daarom kies ik bewust voor het vermijden van mensen als ik me te kwetsbaar voel. Dit vinden mensen veelal eigenaardig. Maar het helpt me.

  Veel kracht en liefde voor jou en een knuffel voor de hond (ik heb ook zo een leukerd :-))

 • Je inspireert me

 • Grappig, het eerste wat ik dacht na het zien van EenVandaag was; ben je niet enorm moe na zo’n opname? Waarschijnlijk gaat praten dan niet meer zo goed, of moet je je bed weer in. Heftig.

  Misschien moet je het zien als een compliment; je past niet in het hokje. Het klopt niet zoals het in de DSM bijbel staat beschreven; je bent normaal! Gezond!

  Ik zou zeggen; zoiets heet symptomen ONDER CONTROLE!! 💪💪💪
  Iets wat de meeste mensen waarschijnlijk niet bereiken. Deels doordat ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Door domme psychiaters, luie psychologen met 9-5 mentaliteit, de verschrikkelijke bureaucratie en administratieve rompslomp in de huidige GGZ..

  Dom dat zo’n psychiater dat niet kan inzien…

 • hihihi….

 • Beste Saskia,
  Wat een verhaal.
  Je toon vind ik grappig.

  Een psychiater die zoiets doet?
  Ik kan er niet bij met mijn verstand.
  Je verhaal bevestigd maar weer waarom ik zoveel moeite heb met de psyghiatrie.
  Het bevestigd heel veel.

  Inmiddels heb ik ook geleerd
  Dat ongevraagd advies veelal niet op zijn plaats is.

  Dank je wel ook voor je blog over eenzaamheid.
  Het helpt om mijn eigen dingen ook hierin in perspectief te zien.
  Groet.

 • Hallo Saskia,
  Zojuist je interview voor het eerst (toevallig) gezien en moet toch even reageren. Ik zag een prachtige stralende jonge vrouw openhartig over haar ziekte en leven vertellen. Heel knap hoe je alles onder woorden weet te brengen en zo inzicht in schizofrenie geeft! En hoezo niets te vertellen…
  Alle goeds gewenst!
  Maaike

 • Hai Saskia, ik denk dat jij een boodschap hebt uitgesproken voor iedereen die het spuugzat is en bang om altijd maar in hokjes te worden geplaatst. Je moet in een hokje passen en daar het passende medicijn bij om door een andere psychiater in een ander hokje met medicijn te worden geplaatst. Er gaat iets goed fout in de GGZ. Helaas heeft mijn broer zich niet als zodanig kunnen uiten, hij had de kracht niet meer en heeft dit jaar zijn leven moeten laten. Doodsbang voor dwangopnames, psychiaters, beoordelingen….zo herkenbaar je intervieuw op you tube. De eenzaamheid, niet meer meetellen in de maatschappij, niet de juiste hulp krijgen waar is de menselijkheid?
  Lieve Saskia ik ben je zo dankbaar dat je jouw verhaal hebt willen delen.
  Ik hoop intens dat jouw verhaal veel positiefs in beweging zet
  Liefs Jacky ❤

 • Hoi Jacky,

  Wat verdrietig om te horen over je broer. Heel veel sterkte met dit verlies!

  Liefs Saskia

 • Hai Saskia,
  wat lief van je. Hele dikke knuffel van mij ❤

 • Ijzersterke reactie! Ik heb met heel veel bewonderenswaardigheid jouw tv optreden zojuist bij toeval gezien en vind het ontzettend knap dat je er zo over kunt en vooral durft te praten. Ik ga je in de gaten houden!

 • Tof zeg, je blog!
  Ik hoop echt dat je je minder eenzaam voelt en buiten de maatschappij. Je lijkt me echt een tof persoon, gewoon zoals je bent.
  In de docu gaf je aan dat je niet zou weten wat jij toe zou voegen aan bijvoorbeeld een gesprek bij het kerstdiner. Als ik je blog zo rondkijk, lijkt mij dat je veel interessante dingen te delen hebt:D

 • Hoi Saskia,

  Per toeval de EenVandaag uitzending net gezien en geboeid naar jouw verhaal geluisterd.
  Heel indrukwekkend hoe jij dit verhaal weet te vertellen. Hoezo, ik weet niets te zeggen?

  Je spreekt mij enorm aan. Ik ga ook zeker op zoek naar je boek.

  Dankjewel dat je je verhaal hebt willen doen.

 • Gezond zou ik niet direct zeggen maar vaak worden dit soort klachten psychiatrisch genoemd, terwijl eigenlijk de benaderwijze dat is. Vaak speelt ook de biochemie van je lichaam een grote rol, waardoor ‘psychische’ klachten meer kans krijgen. Zo kan bijvoorbeeld candida een rol spelen en een overbelasting door zware metalen en exorfinen. Pillen en praten lossen dat en andere factoren niet op, hoewel het heel gewichtig kan lijken als een psychiater een ‘ziekte’ behandelt.

 • Ik denk dat de GGZ zelf (deel van) het probleem is. Klachten op één niveau, namelijk verstandelijk, aanpakken, terwijl een probleem vaak op meerdere niveaus speelt; scheiding tussen lichaam en psyche en daarbij psyche en geest op één hoop gooien. Zo kan de biochemie van je lichaam een grote rol spelen en pillen en praten lossen dat niet op. Een diagnose is, mijns inziens, vooral het eindresultaat van allerlei ontregelingen en als je daar niets aan doet blijf je symptomen bestrijden. Komt natuurlijk wel gewichtiger over dan bijvoorbeeld candida, voedingspatroon en andere onderliggende factoren aan te pakken. Triest van je broer.

 • Geweldige reactie. Spot on!

 • Hey Saskia,

  Ik heb net je interview op YouTube gezien en ben nogal onder de indruk.
  Zodanig dat nu niet eens in staat ben om een zinnige reactie te geven.
  Veel herken ik.
  Met name het ziek zijn na bijvoorbeeld een verjaardag.
  En dat je door je intelligentie mensen op een dwaalspoor zet.
  Dat gebeurt mij ook regelmatig.
  De rest van mijn reactie komt later.

  Groetjes

 • Dat heb je goed gedaan met die brief Saskia, hoop echt dat ze hem leest. Psychiaters zijn meestal rechtlijnig, zien alleen wat goed is in hun ogen.